Euroopan alueiden ja kuntien teemaviikko (European Week of Regions and Cities) on vuoden tärkein alueiden ja kuntien EU-tason tapahtuma, joka järjestetään Brysselissä 12.-15. lokakuuta. Pääteemat ovat tänä vuonna Green Europe, Cohesion & Cooperation ja Empowering Citizens. Haku partneritilaisuuksien järjestäjäksi on nyt auki 27. maaliskuuta asti.

Euroopan alueiden ja kuntien teemaviikon toteuttamisesta vastaavat Euroopan alueiden komitea ja Euroopan komission alue- ja kaupunkipolitiikan pääosasto, minkä lisäksi erilaiset kumppanitahot ovat isossa roolissa tapahtuman järjestämisessä. Kumppanitahot järjestävät seminaareja ja muita tapahtumia, jotka liittyvät aiheiltaan Euroopan rakenne- ja investointirahastotoimien sekä EU:n muiden ohjelmien toteuttamiseen. Teemaviikon aikana kaupungeilla ja alueilla on mahdollisuus esitellä kykyjään luoda kasvua ja työpaikkoja, toteuttaa EU:n koheesiopolitiikkaa sekä lisätä päättäjien tietoisuutta siitä, että paikallis- ja aluepolitiikalla on suuri merkitys hyvän EU-politiikan muodostamisessa ja toteuttamisessa.

Teemaviikon partneritilaisuuksien järjestäjäksi voi hakea kahdessa eri ryhmässä: niin sanottuna tavallisena yksittäisenä tahona (EURegionsWeek partner) tai kumppanuuskonsortiona (Regional Partnership). Konsortion voi muodostaa 3-12 kuntaa tai aluetta vähintään kolmesta eri valtiosta, joista ainakin yhden tulee olla EU-jäsenvaltio. Kumppaneiden etsintään voi hyödyntää partnerihakutyökalua. Alueet tai kaupungit voivat olla mukana vain yhdessä konsortiossa, mutta ne voivat tämän lisäksi hakea erikseen myös yksittäisen tilaisuuden järjestäjäksi.

Tänä vuonna hakijoilta edellytetään tilaisuuden suhteen 1. ympäristövaikutusten minimointia 2. paperittomuutta ja 3. muovittomuutta. Tämän lisäksi paneelikeskusteluissa tulee toteutua sukupuolten välinen tasa-arvo. Virallinen ohjelma järjestetään konferenssikeskus Squaressa sekä alueiden komitean tiloissa. Virallisen ohjelman lisäksi sivutapahtumia voi järjestää ympäri Brysseliä esimerkiksi aluetoimistojen tiloissa.

Vuonna 2019 alueiden ja kuntien teemaviikon yli 330 tilaisuutta keräsivät Brysseliin 9000 osallistujaa ja Varsinais-Suomesta esillä oli niin Turun kaupungin ilmastotavoitteet, Turun yliopiston ja kaupungin yhteistyö kuin 6Aika-hankkeet. Lisää viime vuoden tunnelmia pääset lukemaan täältä.

EWRC-hakujen aikataulu
  • 27.3. Partnerihaku umpeutuu
  • Toukokuun alku: Haun tulokset ilmoitetaan
  • 27.5. Partneritapaaminen
  • 7.6. Deadline tilaisuuden kuvaus ja yksityiskohdat
  • 6.7. Sivutapahtumien hakuaika alkaa
  • 17.7. Ilmoittautuminen EWRC-viikolle aukeaa
  • 2.9. Sivutapahtumien hakuaika sulkeutuu
  • 27.9. Ilmoittautuminen EWRC-viikolle sulkeutuu

Viikon alustava ohjelma

12.10.            Avajaistilaisuus, Euroopan parlamentti

                      Citizens Dialogue, Square

                      Opening Reception, Square

13.10.            Political Reception, CoR

                      Regions’ evening, Square

14.10.            Regiostars Ceremony, Square

15.10.            Young Elected Politicians YEPs event, CoR

                      Closing Ceremony, Square

Asiasanat: