Turun ja Varsinais-Suomen Eurooppa-toimistossa työskentelee vuoden aikana kaksi korkeakouluharjoittelijaa: toinen syksyllä ja toinen keväällä. Syyskuussa harjoittelunsa aloittanut Miro on nyt lähtemässä kohti uusia haasteita, ja Kati saapui helmikuussa hänen seuraajakseen. Uusi harjoittelijamme Kati Systä opiskelee kansainvälistä oikeutta Åbo Akademilla ja on päässyt opinnoissaan loppuvaiheeseen gradun ollessa jo työn alla.

Kati on aiemmin ollut harjoittelussa mm. ulkoministeriössä ja kiinnostunut tulevaisuudessa työskentelemään kansainvälisen yhteistyön parissa. Kati odottaakin innolla EU-politiikan seuraamista aitiopaikalta tulevan kevään aikana. Ensimmäiset päivät ovat kuluneet perehtymisen parissa, kun pian harjoittelunsa päättävä Miro on siirtänyt osaamistaan eteenpäin.

Kati on kiinnostunut EU-politiikasta ja eurooppalainen yhteistyö on tullut tutuksi hänelle sekä opintojen että myös Eurooppanuorissa toimimisen myötä. Vaikka opintojen ja muun tekemisen kautta Kati on jo perehtynyt EU:n ja sen instituutioiden toimintaan, on uusissa lyhenteissä ja yhteistyöverkostoissa vielä kuitenkin uutta opittavaa. Kati odottaakin erityisen innolla tutustumista kaupunkien ja alueiden välisen eurooppalaisen yhteistyön saloihin: ”Tulee olemaan kiintoisaa nähdä käytännössä, miten alueiden kehitys ja kaupunkien politiikka kytkeytyvät EU-päätöksen tekoon.”  

Edessä Brysselissä onkin jälleen mielenkiintoinen kevät EU:n monivuotisen rahoituskehyksen neuvotteluiden myötä. ”On mielenkiintoista päästä seuraamaan, miten kotiseudun toimijat vaikuttavat ja näkyvät, kun EU:n tulevista hankkeista ja rahoituksesta päätetään”, innostuu Kati. Tulevana keväänä pääsemme näkemään myös uuden komission ensimmäisiä konkreettisia esityksiä ja näiden myötä mihin suuntaan EU kulkee. Tulevana keväänä voinemme odottaa kuulevamme lisää komission kärkihankkeisiin kuten Green Dealiin ja digitalisaatioon liittyen. Myös brexitin myötä EU on uudenlaisessa tilanteessa ja yhteistyön muotoutuminen Ison-Britannian kanssa tulee olemaan mielenkiintoinen aihe seurata. Kuluva kevät onkin vaikuttamisen aikaa ja juuri siksi mielenkiintoinen hetki aloittaa harjoittelussa EU:n sydämessä.

Harjoittelun ohella Kati toivoo myös voivansa opetella ranskaa sekä aloittaa jonkin uuden harrastuksen Belgiassa. Viikonloppureissut muihin kaupunkeihin Belgiassa sekä lähimaihin ovat myös suunnitteilla.

Mukavaa kevättä Brysselistä!

Asiasanat: