Komissio on näyttänyt vihreää valoa Central Baltic -ohjelman jatkolle tulevalla EU:n rahoituskaudella. Tämä on merkittävä uutinen rannikkoalueiden kannalta, sillä alun perin komissio ehdotti toukokuussa 2018, että Interreg-ohjelmien alaiset meriraja-alueohjelmat, mukaan lukien Central Baltic, lakkautettaisiin. Uuden ohjelma-kauden valmistelut ovat nyt täydessä vauhdissa, ja tarkemmat teemat hahmottumassa.

Central Baltic -ohjelman tulevaisuus on ollut jonkin aikaa vaakalaudalla, mutta nyt on hyviä uutisia – komissio on hyväksynyt ohjelman jatkon vuosille 2021-2027! Uutinen on merkittävä Varsinais-Suomen ja laajemmin koko rannikkoalueiden kannalta. Central Baltic -ohjelma kattaa noin 10 miljoonan asukkaan alueen Suomessa ja Ahvenanmaalla, Ruotsissa, Virossa ja Latviassa.

Komission alkuperäisenä aikomuksena oli lopettaa merirajat ylittävät yhteistyöohjelmat kokonaan ja sisällyttää ne osaksi laajempia alueellisia yhteistyöohjelmia. Central Baltic -ohjelman kannalta tämä olisi merkinnyt sulautumista Itämeren alueen yhteistyöohjelmaan. Suomen kannalta tämä olisi ollut hyvin valitettava kehityssuunta, ovathan EU-rajamme lähestulkoon kokonaan merirajoja, mistä syystä olisimme menettäneet yhden Suomelle tärkeästä EU-rahoitusohjelmatyypistä. Jäsenmaiden ja Euroopan parlamentin avulla ehdotus saatiin kuitenkin torpattua.

Vielä tämän vuoden alkupuolella komissio kuitenkin ehdotti ohjelman yhdistämistä South Baltic -ohjelman kanssa, mikä olisi merkinnyt ohjelma-alueen laajentumista ja tematiikan siirtymistä pois alueellemme keskeisistä haasteista. Nykyisen ohjelma-alueen jatkon puolesta puhuu se, että ohjelma-alueen ollessa tarpeeksi samankaltainen hankkeissa päästään suoraan ratkomaan yhteisiä haasteita ja keskitytään ratkaisuihin, eikä aikaa mene toisen osapuolen kontekstin ymmärtämiseen.

Central Baltic -ohjelman tulevan rahoituskauden temaattiset painotukset ovat hahmottumassa. Syyskuun alkupuolella järjestettiin jokaisessa jäsenmaassa seminaareja, joissa sidosryhmät saivat esittää näkemyksiään ohjelman sisällöistä sekä esittää hankeideoitaan. Politiikkateemoja on kolme: älykkäämpi Eurooppa; vihreämpi, vähähiilinen ja kestävämpi Eurooppa; ja sosiaalisempi Eurooppa.

Nykyisellä rahoituskaudella ohjelmasta on tuettu 137 hankkeessa yli 800 organisaatiota lähes 135 miljoonalla eurolla. Uuden ohjelmakauden budjetti ei ole vielä selvillä.

Asiasanat: