Komissio julkaisi 14.10. kemikaalistrategian osana Green Deal -ohjelmaa. Strategian tavoitteena on tukea turvallisten ja kestävien kemikaalien innovaatioita sekä suojella ihmisiä ja luontoa vaarallisilta kemikaaleilta.

Kemianteollisuus on EU:n neljänneksi suurin teollisuuden ala, joka työllistää n. 1,2 miljoonaa ihmistä. Kemikaalit ovat perusta vähähiilisille, saasteettomille sekä energia- ja resurssitehokkaille teknologioille, materiaaleille ja tuotteille, joita tarvitaan yhteiskunnan ja talouden kestävyyden parantamiseksi. Samaan aikaan monista kemikaaleista voi kuitenkin olla haittaa ihmisten terveydelle ja ympäristölle. Esimerkiksi Itämereen kulkeutuu haitallisia kemikaaleja jätevesien mukana teollisuudesta ja asutuskeskuksista sekä valuvien vesien mukana pelloilta, metsistä ja taajamista. Uusia huolenaiheita ovat hormonihäiritsijät ja lääkeaineet. Kemikaalien turvallisuuden ja kestävyyden parantaminen on siis ihmisten, ympäristön ja talouden kannalta erittäin tärkeää.

Uudessa kemikaalistrategiassa esitetään kaikkein haitallisimpien kemikaalien kieltämistä kulutustuotteissa, kuten leluissa, kosmeettisissa valmisteissa, pesuaineissa, tekstiileissä ja elintarvikkeiden kanssa kosketuksissa olevissa materiaaleissa. Kaikkein haitallisimpiin aineisiin luetaan esimerkiksi hormonitoimintaa häiritsevät aineet, immuunijärjestelmään ja hengityselimiin vaikuttavat kemikaalit, polyklooratut bifenyylit (PCB), dioksiinit, jotkin torjunta-aineet (kuten DDT) sekä per- ja polyfluorattujen alkyyliaineet (PFAS). Lisäksi komissio haluaa muun muassa tiukentaa tuotteiden tietovaatimuksia ja yksinkertaistaa kemikaalien arviointiprosessia ”yksi aine, yksi arviointi” -periaatteella.

Tulevalla rahoituskaudella komissio aikoo tukea kehittyneiden materiaalien ja kestävien kemikaalien tutkimusta, innovointia ja käyttöönottoa, pk-yritysten riskirahoitusta sekä uusien digitaalisten tuotannossa hyödynnettävien teknologioiden käyttöönottoa. Turvallisiksi ja kestäviksi suunniteltuja kemikaaleja koskevat kriteerit määritellään, jotta niitä voidaan käyttää julkisissa ja yksityisissä investoinneissa.

Tutustu kaikkien strategiassa ehdotettujen toimien aikatauluihin täältä.

Asiasanat: