Komissio käynnisti 9.12. EU:n Green Deal -ohjelmaa tukevan eurooppalaisen ilmastosopimusaloitteen. Ilmastosopimuksen tavoitteena on kannustaa kaikki ruohonjuuritasolta toimiin unionin ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi.

EU:n tavoitteena on saada maanosasta hiilineutraali vuoteen 2050 mennessä ja joulukuun Eurooppa-neuvostossa saavutetun sovun mukaisesti vähentää päästöjä vähintään 55 % vuoteen 2030 mennessä. Poliittisten toimien ja sääntelyn lisäksi tarvitaan vahvaa kansalaisten ja organisaatioiden sitoutumista.

Eurooppalaisen ilmastosopimuksen kautta komissio haluaa tukea kolmea toimintalinjaa:

  1. Tiedon levittäminen ja keskustelu ilmastonmuutoksesta

Ilmastosopimuksella tuetaan viestintätoimia, -tapahtumia, ja -kanavia, joilla levitetään tieteellistä tietoa ilmastonmuutoksesta ja kestävistä toimintatavoista.

  1. Ihmisten ja organisaatioiden sitoumukset ja ilmastotoimet

Organisaatioita kannustetaan tekemään ilmastositoumuksia, jotka perustuvat tieteeseen ja joiden tuloksia voidaan monitoroida. Mukaan halutaan kaikentyyppiset organisaatiot kouluista ja järjestöistä isoihin yrityksiin. Toimintakehys luodaan vuoden 2021 aikana, mutta komissio kerää jo kiinnostusta sitoumusten laatimiseen ilmastosopimuksen verkkosivuilla.

Ensimmäisessä vaiheessa tuetaan toimia erityisesti neljällä alalla:

  • rakentaminen: neuvontapalvelujen, älykkään rahoituksen ja asuntojen energiatehokkuuteen tähtäävien paikallishallinnon toimien edistäminen
  • liikkuvuus: kaupunkien tukeminen jakamalla tietoa ja kohdentamalla taloudellista tukea kestävän kaupunkiliikenteen suunnitelmille
  • puiden istutus: luonnon ennallistaminen ja kaupunkialueiden viherryttäminen.
  • osaaminen ja taidot: koulutus ja uudelleenkoulutus sekä vihreän työllisyyden edistäminen
  1. Yhteistyön edistäminen

Ilmastosopimus tarjoaa mahdollisuuksia tiedonjakoon, verkostoitumiseen ja oppimiseen verkossa sekä esimerkiksi keskustelutilaisuuksissa ja tapahtumissa.

Ilmastosopimuksen tarkoituksena on toimia kattoaloitteena, joka tuo yhteen olemassa olevat menestyksekkäät sitoumukset ja verkostot, joista hyvänä esimerkkinä komissio nostaa esille mm. Covenant of Mayors -aloitteen eli kaupunginjohtajien ilmasto- ja energiasopimuksen.

Komissio avasi myös haun ilmastolähettiläille, joiden tehtävänä on toimia esimerkkinä, jakaa tietoa ja kannustaa muita toimiin. Ilmastolähettiläänä voi toimia kuka tahansa joko yksityishenkilönä tai organisaation puolesta.

Eurooppalaisen ilmastosopimuksen julkaisutapahtuma järjestetään verkossa 16.12. klo 10-12 Suomen aikaa. Mukana on EU:n Green Dealista ja ilmastosopimuksesta vastaava komission varapuheenjohtaja Frans Timmermans. Tilaisuudessa esitellään myös ensimmäiset ilmastolähettiläät. Tilaisuus on kaikille avoin, mutta ilmoittautuminen vaaditaan.

Asiasanat: