Euroopan komissio ehdotti 10.12. akkuja koskevan EU-lainsäädännön päivittämistä osana maaliskuussa julkaistua kiertotalouden toimintasuunnitelmaa. Ehdotuksessa asetetaan mm. kaikkia akkutyyppejä koskevia kestävyys- ja kierrätysvelvoitteita.

Akkujen kestävyysvaatimukset

Paremmat ja suorituskykyisemmät akut edistävät merkittävästi tieliikenteen sähköistämistä, mikä vähentää  huomattavasti liikenteen päästöjä, nopeuttaa sähköajoneuvojen yleistymistä ja auttaa kasvattamaan uusiutuvien energialähteiden osuutta EU:n energialähteiden yhdistelmässä. Komissio ehdottaa sitovia vaatimuksia kaikille akuille, jotka tuodaan EU:n markkinoille. Uusien akkujen tulee täyttää kestävän kehityksen vaatimukset koko elinkaaren ajalta ja markkinoille saa 1. heinäkuuta 2024 alkaen tuoda ainoastaan sellaisia ladattavia teollisuusakkuja ja sähköajoneuvojen akkuja, joista on laadittu hiilijalanjälki-ilmoitus.

Akkujen kierrätysvaatimukset

Tavoitteena on, että akuissa käytetyt arvokkaat materiaalit voidaan säilyttää mahdollisimman pitkään ja materiaalikierto saadaan suljettua. Tähän liittyen komissio ehdottaa uusia vaatimuksia ja tavoitteita, jotka koskevat kierrätysmateriaalien käyttöä sekä akkujen keräämistä, käsittelyä ja kierrätystä niiden käyttöiän lopussa. Irtoakkujen ja -paristojen nykyinen 45 prosentin keräysaste on määrä nostaa 65 prosenttiin vuonna 2025 ja 70 prosenttiin vuonna 2030, jotta kotitalouksissa käytettyjen akkujen ja paristojen arvoa taloudelle ei menetettäisi. Teollisuusakkujen, auton akkujen ja sähköisten kulkuneuvojen akkujen keräysasteen on oltava 100 prosenttia. Kerätyt akut on kierrätettävä, ja materiaalit on otettava talteen mahdollisimman tarkkaan, erityisesti kun on kyse arvokkaista materiaaleista, kuten koboltista, litiumista, nikkelistä ja lyijystä.

Enemmän tietoa kuluttajille

Asetuksessa säädetään myös akkujen läpinäkyvyysvaatimuksista. Uudet digitaaliset ratkaisut, kuten akkupassit ja niihin linkitetty akkutietokanta auttavat valmistajia kehittämään innovatiivisia tuotteita ja palveluja ja tarjoavat läpinäkyvää tietoa kuluttajille.

 

Asiasanat: