Euroopan parlamentti

EP:n viikkokalenteri: https://www.europarl.europa.eu/news/fi/agenda/weekly-agenda

Vuoden 2021 kalenteri: https://www.europarl.europa.eu/sed/doc/news/lookingaheadagenda/23422/CALENDAR%202021_en.pdf

 

Parlamentissa tällä viikolla (täysistunto):

Covid19-rokotteet. Tiistaina parlamentin jäsenet todennäköisesti toistavat tarvetta lisätä selkeyttä ja avoimuutta rokotussopimuksiin, lupien myöntämiseen, COVID-19-rokotteiden saatavuuteen ja käyttöönottoon. Heidän odotetaan myös pyytävän lisäselvityksiä komission kesäkuussa 2020 käynnistämästä COVID-19-rokotestrategiasta.

Bidenin virkaanastuminen / tilanne Yhdysvalloissa. Keskiviikkona parlamentin jäsenet keskustelevat Joe Bidenin virkaanastumisesta Yhdysvaltain presidentiksi, EU:n ja Yhdysvaltojen suhteiden tulevaisuudesta sekä joidenkin Trumpin kovan linjan kannattajien mellakoista ja myrskyistä Washington DC:ssa.

Portugalin puheenjohtajuus. Keskiviikkona aamulla parlamentin jäsenet keskustelevat pääministeri António Costan ja komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin kanssa neuvoston puheenjohtajavaltio Portugalin ohjelmasta, joka keskittyy COVID-19-pandemian sosiaalisen ulottuvuuden käsittelemiseen, osallistavaan digitaaliseen ja vihreään siirtymiseen ja uuden sysäyksen antamisesta EU:n suhteille Afrikan ja Latinalaisen Amerikan kanssa.

Oikeus katkaista yhteys. Parlamentin jäsenet vaativat EU-lakia, joka antaa työntekijöille oikeuden irrottautua työstä vapaa-ajalla ilman seurauksia työnantajalta. He pitävät oikeutta töistä irrottautumista perusoikeutena, jonka avulla työntekijät voivat pidättäytyä tekemästä työhön liittyviä tehtäviä ja puheluita, sähköposteja ja muita sähköisiä viestejä työaikansa ulkopuolella, mukaan lukien lomat ja muut lomamuodot. (keskustelu keskiviikkona, äänestystulos torstaina)

Sosiaali- ja työllisyyskriisin torjunta. Parlamentin jäsenet kyselevät neuvostolta ja komissiolta toimenpiteistä, joita EU toteuttaa COVID-19-kriisin sosiaalisten ja työllisyysvaikutusten käsittelemiseksi. Heidän on myös tarkoitus hyväksyä uudet säännöt, joiden avulla jäsenvaltiot voivat tukea paremmin eniten apua tarvitsevia ihmisiä pandemian jälkeisen toipumisen aikana (keskustelut keskiviikkona, äänestystulos torstaina)

Sukupuolten tasa-arvon edistäminen. Yhteisessä keskustelussa ja äänestyksessä parlamentin jäsenet ehdottavat joukkoa toimenpiteitä sukupuolten tasa-arvon parantamiseksi, naisten oikeuksien suojelemisen parantamiseksi erityisesti COVID-19-kriisin aikana ja sen jälkeen ja digitaalisen sukupuolten välisen kuilun torjumiseksi. (keskustelu ja äänestystulokset torstaina)

 

Valiokunnat:

Valiokuntien kokousten esityslistoja ei olla vielä julkaistu, mutta ne tullaan päivittämään tälle sivulle: https://www.europarl.europa.eu/committees/fi/meetings/meeting-documents

 

Euroopan komissio

Komission kokoukset löytyvät täältä.

 

Neuvostot

Neuvostojen kokouskalenteri löytyy kokonaisuudessaan täältä. Kauden nettisivu ja prioriteetit löytyvät täältä.

18. tammikuuta 2021

Euroryhmä käy temaattisen keskustelun makrotalouden epätasapainoista euroalueella Euroopan komission laatiman teknisen selvityksen pohjalta. Ministerit tarkastelevat, missä laajuudessa koronakriisi on pahentanut euroalueella vallitsevia makrotalouden epätasapainoja ja mitä toimintapoliittisia strategioita tilanteen korjaamiseksi tarvitaan.

EU-ministerit kuulevat Portugalin puheenjohtajakauden työohjelmasta, arvioivat Euroopan tulevaisuutta käsittelevän konferenssin keskustelujen sisältöä ja valmistelevat 21. tammikuuta koronatoimien koordinoinnista pidettävää valtion- tai hallitusten päämiesten videokonferenssia. Portugali on esittänyt puheenjohtajakautensa kolme tärkeintä painopistealaa:

  • edistetään elpymistä ilmasto- ja digitaalisen siirtymän avulla
  • pannaan täytäntöön Euroopan sosiaalisten oikeuksien pilari keskeisenä tekijänä oikeudenmukaisen ja osallistavan ilmasto- ja digitaalisen siirtymän varmistamisessa
  • lujitetaan Euroopan strategista riippumattomuutta säilyttäen samalla avoimuus suhteessa muuhun maailmaan.

19. tammikuuta 2021

Puheenjohtajamaa Portugali esittelee julkisessa istunnossa talous- ja rahoitusasioita koskevan työohjelmansa.

 

20. tammikuuta 2021

 

21. tammikuuta 2021

 

22. tammikuuta 2021

 

Alueiden komitea

Tulevat kokoukset löytyvät täältä ja AK:n kalenterista.

 

21.1.2021 Kick off -webinaari: CoR re-launches CoR-EC Broadband Platform to discuss connectivity and digital transformation

Foorumin tavoitteena on auttaa nopeaa laajakaistaa tavoittamaan kaikki Euroopan alueet, myös maaseutualueet ja harvaan asutut alueet, joilla ei ole riittävästi markkinavetoista kehitystä. Foorumi on ollut keskeinen väline, jonka avulla saadaan paikallis- ja alueviranomaisten ääni kuuluviin Euroopan komission päätöksentekoprosessissa. Lue lisää tästä.

 

ECON Hearing – "LRAs and the Recovery and Resilience Plans"   

AK:n ECON-valiokunta järjestää kuulemistilaisuuden aiheesta ”Lähtö- ja palautumissuunnitelmat” elpymis- ja palautumistukivälineestä 22. tammikuuta 2021 klo 14.30–16.30. Lue lisää tästä.