Komissio julkaisi 3.2. uuden syöväntorjuntasuunnitelman osana vahvaa Euroopan terveysunionia. Suunnitelman tarkoituksena on tukea ja yhdentää jäsenmaiden syöväntorjuntaa. Toteuttamiseen suunnataan 4 miljardia euroa eri EU-ohjelmista.

Uuden syöväntorjuntasuunnitelman lähtökohtina ovat uudet teknologiat, tutkimus ja innovointi. Suunnitelma rakentuu neljälle keskeiselle toiminta-alueelle, jotka ovat:

  • ennaltaehkäisy
  • syövän varhainen havaitseminen
  • tasavertainen pääsy diagnosointiin ja hoitoon
  • syöpäpotilaiden ja syöpäselviytyjien elämänlaadun parantaminen

Suunnitelma sisältää kymmenen lippulaivahanketta ja lukuisia tukitoimia. Syövän ennaltaehkäisemiseen liittyvissä toimissa keskitytään riskitekijöihin kuten tupakointiin, alkoholinkäyttöön ja ympäristön saastumiseen sekä terveysosaamisen parantamiseen.

Syövän havaitsemiseksi ja hoitamiseksi sekä syöpäpotilaiden elämänlaadun parantamiseksi käynnistetään uusia aloitteita ja järjestelmiä kuten EU:n syöpäfoorumi syöpälääkkeiden saatavuuden parantamiseksi, EU:n syöpätietokeskus syöpään liittyvien aloitteiden koordinoinnin helpottamiseksi, kansallisten syöpäkeskusten yhdistäminen EU:n laajuiseksi verkostoksi vuoteen 2025 mennessä sekä erikoisalojen välisen koulutusohjelman käynnistäminen hoitohenkilökunnan osaamisen edistämiseksi.

Horisontti Eurooppa -ohjelmaan valmisteltava syöväntorjuntamissio tukee syöväntorjuntasuunnitelman toimeenpanoa. Sen tavoitteena on vuoteen 2030 mennessä pelastaa 3 miljoonaa ihmishenkeä panostamalla laaja-alaisella yhteistyöllä syövän tutkimus- ja innovaatiotoimiin.

Syöväntorjuntasuunnitelmaan kuuluvat aloitteet ja toimet aloitetaan tänä vuonna.

Asiasanat: