Euroopan parlamentti

EP:n viikkokalenteri löytyy täältä.

Vuoden 2021 täysistuntojen kalenteri löytyy täältä.

Parlamentissa tällä viikolla:

Euroopan tulevaisuuskonferenssin ensimmäinen täysistunto. Täysistunto järjestetään Strasbourgissa 19.6. terveystilanteen huomioiden etäyhteydellä ja fyysisesti, ja se sisältää esityksiä eurooppalaisista kansalaispaneeleista ja monikielisestä digitaalisesta alustasta. Ennen tapahtumaa, tiistaina 15.6., parlamentin konferenssin johtokunnan varapuheenjohtaja ja Euroopan parlamentin jäsen Guy Verhofstadt, tiedottaa perussopimus-, työjärjestys- ja toimielinasioiden valiokunnalle konferenssin tilanteesta.

Korkean tason konferenssi turvapaikka- ja maahanmuuttoasioista. EP:n puheenjohtaja David Sassoli osallistuu videoviestillä toisen maahanmuuttoa ja turvapaikka-asioita käsittelevän korkean tason parlamenttien välisen konferenssin avajaisiin, ja puhuu myös konferenssin päätöstilaisuudessa. Konferenssissa keskustellaan COVID-19:n vaikutuksista sekä muuttoliike- ja turvapaikkapolitiikkojen ulkoisesta ulottuvuudesta. Avajaispuheenvuorot pitävät myös Portugalin Assembleian presidentti Eduardo Ferro Rodrigues, Slovenian kansalliskokouksen puheenjohtaja Igor Zorčič ja Saksan liittopäivien Wolfgang Schäuble. Komission varapuheenjohtaja Margaritis Schinas pitää keynote-puheen. (Maanantai)

EU:n budjetin suojelu/OLAF. Mepit keskustelevat talousarvion valvontavaliokunnassa Euroopan petostentorjuntaviraston (OLAF) pääjohtaja Ville Itälän kanssa viraston vuoden 2020 toimista EU:n talousarvion suojelemiseksi, mukaan lukien yli 200 päätökseen saatettua tutkimusta ja yli 293 miljoonan euron suositukset takaisinperinnäksi. (Tiistai)

Yhtenäinen eurooppalainen ilmatila. Liikenne- ja matkailuvaliokunta vahvistaa neuvottelukantansa yhtenäisen eurooppalaisen ilmatilan uudistamisesta. Uusien sääntöjen tarkoituksena on nykyaikaistaa Euroopan ilmaliikenteen hallintaa, parantaa tehokkuutta ja kapasiteettia sekä vähentää pirstoutumista, lentojen viivästyksiä ja hiilidioksidipäästöjä ilmailusektorilla. (Torstai)

Valiokuntien kokoukset

Parlamentin valiokuntien kokouksien aikataulut löytyvät täältä.

14.6.-15.6.2021 Ympäristön, kansanterveyden ja elintarvikkeiden turvallisuuden valiokunta

Esityslistalla mm. EU:n strategia metaanipäästöjen vähentämiseksi, vuoteen 2030 ulottuva yleinen unionin ympäristöalan toimintaohjelma ja keskustelu komission kanssa uudesta EU:n strategiasta ilmastonmuutokseen sopeutumiseksi.

15.6.2021 Aluekehitysvaliokunta

Esityslistalla mm. Euroopan aluekehitysrahastoa, Euroopan sosiaalirahasto plussaa, koheesiorahastoa ja Euroopan meri- ja kalatalousrahastoa koskevat yleiset säännökset ja rahoitussäännöt sekä turvapaikka- ja maahanmuuttorahastoa, sisäisen turvallisuuden rahastoa ja rajaturvallisuuden ja viisumipolitiikan rahoitusvälinettä koskevat rahoitussäännöt.

16.-17.6.2021 Teollisuus-, tutkimus- ja energiavaliokunnan ja kulttuurivaliokunnan yhteinen kuulemistilaisuus

Esityslistalla uusi eurooppalainen Bauhaus -aloite.

16.-17.6.2021 Liikenne- ja matkailuvaliokunta

Esityslistalla mm. Keskustelu Euroopan unionin rautatieviraston pääjohtajan Josef Doppelbauerin kanssa rautatiealan tulevista haasteista ja mahdollisuuksista, matkailualaa käsittelevän työryhmän kokous asiantuntijoiden kanssa aiheesta ”Matkailualan data-avaruuden luominen” ja politiikkayksikkö B:n järjestämä seminaari aiheesta "Lentoliikenne- ja merenkulkuala ja EU:n päästökauppajärjestelmä: näkymät ja haasteet".

Euroopan komissio

Komission kokousten esityslistat julkaistaan täällä kokousta edeltävänä päivänä. Seuraava kokous on 15.6.2021.

Neuvostot

Neuvostojen kokouskalenteri löytyy kokonaisuudessaan täältä. Kauden nettisivu ja prioriteetit löytyvät täältä.

14.–15.6.2021 Maatalous- ja kalastusministerien epävirallinen kokous

Euroopan unionin maataloudesta ja kalastuksesta vastaavat ministerit kokoontuvat Lissabonissa epäviralliseen henkilökohtaiseen tapaamiseen. Maatalousministerien epävirallinen kokous pidetään aiheesta "innovaatiot, elintarvikejärjestelmät ja luonnonvarojen hallinta". Kalastusministerien keskusteluissa keskitytään yhteisen kalastuspolitiikan tulevaisuuteen osana Euroopan vihreää sopimusta ja kestävän sinisen talouden strategiaa, mikä on myös Portugalin puheenjohtajakauden "Ocean Month" -aloitteen teemana.

14.–15.6.2021 Työllisyys-, sosiaalipolitiikka-, terveys- ja kuluttaja-asioiden neuvosto

Työllisyys-, sosiaali- ja terveysministerit kokoontuvat Luxemburgissa. Työllisyys- ja sosiaaliasioiden osalta (14.6.) he keskustelevat vähimmäispalkoista, Porton sosiaalialan huippukokouksen jatkotoimista sekä työmarkkinaosapuolten vuoropuhelun ja keskitetyn sopimisen uusista haasteista. Terveyteen liittyvien kysymysten osalta (15.6.) asialistalla on Euroopan lääkeviraston vahvistettu rooli kriiseihin varautumisessa sekä lääkkeiden ja terveydenhuollon laitteiden saatavuus.

18.6.2021 Talousasioiden neuvosto

EU:n talous- ja valtiovarainministerit keskustelevat talouden elpymisestä Euroopassa, arvonlisäverokysymyksistä ja pankkiunionin tilanteesta. He vaihtavat myös näkemyksiä rahoituspalveluista ja julkisen talouden kestävyydestä ja keskittyvät vuoden 2021 eurooppalaiseen ohjausjaksoon.

Alueiden komitea

Tulevat kokoukset löytyvät täältä ja AK:n kalenterista.

Seuraava alueiden komitean täysistunto järjestetään 29.6.-2.6.2021.