Komissio julkaisi 10.11. Digitaalisen Euroopan -ohjelman ensimmäisen päätyöohjelman, sekä kaksi erillistyöohjemaa. Rahoitusta näissä esitellyille aihealueille myönnetään yhteensä 1,98 miljardia euroa ja ensimmäiset rahoitushaut ovat nyt auki!

EU:n uuden Digitaalinen Eurooppa -ohjelman tavoitteena on edistää digitalisaatiota ja uusien teknologioiden laajamittaista käyttöönottoa kaikkialla Euroopassa. Samalla se edistää myös Euroopan digitaalisen vuosikymmenen eli EU:n digitavoitteiden 2030 saavuttamista. Ohjelma täydentää Horisontti Eurooppa -ohjelman, Verkkojen Eurooppa -ohjelman ja elpymisvälineen rahoitusta tukien nimenomaan digi-investointeja. Ohjelman kokonaisbudjetiksi vuosille 2021–2027 on ehdotettu 7,5 miljardia euroa, ja siinä asetetut tavoitteet toteutetaan pääsääntöisesti avustuksien ja hankintojen kautta.

Komissio julkaisi juuri Digitaalisen Euroopan ensimmäiset kolme työohjelmaa. Vuoden 2022 loppuun saakka kestävästä pääasiallisesta työohjelmastatuetaan investointeja tekoälyn, pilviteknologian, data-avaruuksien, kvanttiviestintäinfrastruktuurin ja edistyneen digitaalisen osaamisen aloilla sekä lisäksi laajemmin digitaaliteknologioiden käyttöönottoa yhteiskunnassa. Sen toteuttamiseen on varattu 1,38 miljardia euroa. Ohjelman ensimmäiset rahoitushaut avautuivat juuri ja pääset tarkastelemaan niitä tarkemmin hakuportaalista

Tämän lisäksi julkaistiin myös kaksi erillistyöohjelmaa, joista ensimmäisessä keskitytään kyberturvallisuusalaan. Sille on varattu yhteensä 269 miljoonaa euroa vuoden 2022 loppuun mennessä. Toinen erillisohjelma puolestaan painottaa Euroopan digitaali-innovointikeskittymien verkoston perustamista sekä niiden toimintaa, ja sen sille varattu budjetti on 329 miljoonaa euroa vuoden 2023 loppuun mennessä.

Komissiojärjestää tulevien kuukausien aikana infotilaisuuksia Digitaalinen Eurooppa -ohjelman aihealueista. Ilmoittaudu mukaan virtuaalisiin tilaisuuksiin, mikäli haluat kuulla aiheesta lisää: