Kuukauden kuulumiset toimittaa tällä kertaa Eurooppa-toimiston harjoittelija, Pauliina. Harjoittelun alusta tulee kuluneeksi jo kolme kuukautta, ja Brysselissäkin alkaa syksy vaihtua joulukauteen, kun paikallinen joulutori avattiin juuri viime viikonloppuna. Marraskuu on toimistollamme mennyt pääasiassa ensi vuotta suunnitellessa, siitä lisää myöhemmin!

Kuten Suomessakin, koronatilanne on pahenemaan päin Belgiassa, ja viime perjantaina asetettiinkin uusia rajoituksia koko maahan. Koronapassin ja maskin käytön lisäksi uusien rajoitusten mukaan toimistolla saa työskennellä vain yhtenä päivänä viikossa, ravintolassa saa istua korkeintaan kuusi ihmistä samassa seurueessa ja yökerhot ovat taas suljettuina. Monia tapahtumia ja tilaisuuksia on jouduttu uusien rajoitusten myötä perumaan. Myös parlamentin viimeisin täysistunto pidettiin hybridimuodossa, ja nyt instituutioissakin siirrytään jälleen pääasiassa etätyöskentelyyn.

EU:ssa on tässä kuussa keskusteltu muun muassa COP26-ilmastokonferenssin tuloksista, energian hintojen noususta, koordinoiduista toimista koronapandemian hillitsemiseksi, yhteisestä maatalouspolitiikasta sekä tulevan vuoden budjetista. Myös Euroopan tulevaisuuskonferenssi jatkuu, kansalaispaneeleita on pidetty hybridimuodossa. Julkaisemme verkkosivuillamme myös viikoittaisen esityslistakatsauksen, josta voit käydä kurkkaamassa, mistä instituutioissa keskustellaan juuri nyt!

EU-rahoituksen osalta on myös marraskuun aikana avautunut uusia mahdollisuuksia. Tulevan vuoden ollessa omistettu Euroopan nuorisolle, Erasmus+ ohjelman budjettia kasvatettiin vuoden 2022 osalta huimaan 3,9 miljardiin euroon. Digitaalinen Eurooppa -ohjelman osalta avattiin ensimmäinen haku sekä julkaistiin työohjelmat, joissa myönnetään yhteensä 1,98 miljardia euroa rahoitusta digi-investointeihin.

Huomenna siirrymme jo joulukuun puolelle, jolloin harjoitteluni alusta tulee kuluneeksi kolme kuukautta. Ensimmäiset kuukaudet ovat kuluneet kuin siivillä. Bryssel antoi parastaan sään suhteen etenkin alkusyksystä, ja nyt tyypillisempään sadesäähän palannut kaupunki on valaistu kauniisti jouluvaloilla lähestyvän vuodenvaihteen merkiksi. Ihanan kansainväliseen kaupunkiin sopeutuminen kävi hujauksessa ja Brysselin kaunis arkkitehtuuri yllätti positiivisesti. Vohvelit ja simppukkapadat ovat kuitenkin vielä syömättä, joten tutustumista riittää vielä!

Mukavaa joulukuun alkua talviseen Suomeen toivottaa Eurooppa-toimiston harjoittelija Pauliina, sekä Saara ja Miia.