”Oh well then” totesi Brysselin kollega fiiliksistään tulevan vuoden suhteen, ja eihän toteamukseen voi oikein muuta kuin yhtyä. Vuosi 2021 kului vauhdilla teamsien ja zoomien parissa, ja samaa lienee on odotettavissa myös tulevana vuonna. Mutta mitä EU-kentällä tapahtui kuluneen vuoden aikana ja minkä asioiden parissa Eurooppa-toimisto teki hommia? Ohessa muutamia nostoja tämän vuoden toiminnastamme.

Koronatilanne on rytmittänyt Eurooppa-toimiston arkea, kuinkas muutenkaan. Alkuvuosi pitkälle kevääseen meni pitkälti etätöissä, kun Belgiassa oli tiukka koronasulku rajoitettuine sosiaalisine kuplineen ja ulkonaliikkumiskieltoineen. Loppukeväästä Bryssel heräsi taas uudelleen eloon, kun rokotukset aloitettiin, ja terassit ja ravintolat saivat avata ovensa lähes puolen vuoden kiinniolon jälkeen. Loppusyksystä tilanne kuitenkin taas heikkeni ja Belgia komeili koronatilastojen kärkisijoilla, mikä merkitsi myös Eurooppa-toimiston osalta etätöihin paluuta. ”Oh well then” -toteamus kuvaa erinomaisen hyvin tunnelmia.

Mutta on tässä töitäkin tehty ja saatu paljon aikaankin. Vuosi 2021 merkitsi ennen kaikkea uuden seitsenvuotisen EU-rahoituskauden alkua. Eurooppa-toimisto järjesti alkuvuodesta useita EU-rahoitusinfowebinaareja, joiden lisäksi pidimme pienemmille ryhmille temaattisia rahoitusinfoja. Lisäksi laadimme selvityksiä Varsinais-Suomeen tulleesta EU-rahoituksesta – vuoden 2020 osalta maakuntaan saatiin lähes 27 miljoonaa euroa eri EU-ohjelmista.

Uuden EU-ohjelmakauden myötä komissio lanseerasi Horisontti Eurooppa -ohjelman osana viisi missiota, joiden tavoitteena on vastata isoihin yhteiskunnallisiin haasteisiin kuten ilmastonmuutokseen, merten tilaan ja maaperän terveyteen. Vuoden ykkösjuttuja on ollut ”100 ilmastoneutraalia ja älykästä kaupunkia” -mission valmisteluun osallistuminen. Eurooppa-toimisto on tehnyt vahvaa edunvalvontatyötä niin komission kuin kansallisen tason suuntaan yksin sekä yhdessä omien verkostojensa kautta ja muiden kuutoskaupunkien kanssa. Tavoitteenamme on olla yksi edelläkävijäkaupungeista ilmastotyön saralla sekä saada EU-rahoitusta ilmastotoimiemme toteuttamiseen. Pidetään peukkuja, että työ kantaa hedelmää ja Turku valitaan yhdeksi eurooppalaiseksi missiokaupungiksi alkuvuodesta 2022!

Toinen vuoden 2021 puheenaiheista on ollut uusi eurooppalainen Bauhaus -aloite, jonka tavoitteena on tuoda Green Deal -ohjelma osaksi eurooppalaisten elinympäristöä. Aloitetta ohjaa kolme keskeistä arvoa: kestävyys (ilmastotavoitteet, kiertotalous), estetiikka (toiminnallisuus, viihtyisyys, laatu) sekä osallisuus (asukkaiden huomioiminen, kohtuuhintaisuus). Turussa Bauhaus-aloitteen teemat ovat olleet esillä lähiöiden uudistamisen ja kehittämisen yhteydessä, mutta aloite tarjoaa rahoitusmahdollisuuksia myös monille muille kohteille, kuten rakentamisen kiertotalouteen. Eurooppa-toimisto järjesti Bauhaus-teemaisia tapahtumia niin EU:n alueiden ja kaupunkien teemaviikolla kuin Turun Eurooppa-foorumissa.

Liikenteen osalta vuoden odotetuin lainsäädäntöehdotus eli uusi TEN-T-asetus julkaistiin pitkän odotuksen jälkeen vihdoin nyt joulukuussa. Euroopan laajuisia liikenneverkkoja koskeva TEN-T-asetus määrittelee mm. tunnin junan aseman suhteessa muihin eurooppalaisiin liikennehankkeisiin (lue lisää uutisestamme). Tunnin junaa pidettiin esillä vuoden mittaan eri tilaisuuksissa, mm. EU:n alueiden ja kaupunkien teemaviikolla. Uudessa asetusehdotuksessa Salon ja Espoon välinen oikorataosuus on nyt ensimmäistä kertaa selkeästi merkitty TEN-T-karttoihin ja sen tavoitevuodeksi on asetettu 2040.

Viestinnän suhteen suuri kiitos kuuluu tämän vuoden harjoittelijoillemme Miljalle, Jennalle sekä Pauliinalle – tämäkään uutiskirje ei olisi syntynyt ilman harjoittelijoiden panosta! Harjoittelijoiden vastuulla on myös viikoittaisen EU:ssa tällä viikolla -katsauksen tekeminen, joka löytyy helposti nettisivuiltamme. Twitterissä meillä on nyt yli 1000 seuraajaa, minkä lisäksi meidät löytää nyt myös Instagramista – ota meidät seurantaan!

Mutta nyt Eurooppa-toimiston tontut toivottavat kaikille lukijoilleen oikein rentouttavaa ja mukavaa joulunaikaa. Lomailemme parisen viikkoa ja palaamme sorvin ääreen 7.1. – tavataan uuden vuoden puolella!

Saara, Miia ja Pauliina