Komissio julkaisi 8.2. odotetun mikrosiruja koskevan paketin, joka pyrkii turvaamaan EU:n johtoaseman ja digitaalisen suvereniteetin sekä parantamaan häiriönsietokykyä puolijohteiden tuotannon alalla. Säädöksellä pyritään saamaan liikkeelle yli 43 miljardin euron investoinnit vuoteen 2030 mennessä.

Lue lisää

Puolijohteita käytetään teknologiassa laajasti aina autoteollisuudesta matkapuhelimiin. Niistä on kuitenkin viime vuosina ollut maailmanlaajuinen pula, joka on puolestaan vaikuttanut negatiivisesti tuotantoon, toimitusaikoihin ja tuotteiden hintoihin tietyillä aloilla. Digitalisaation myötä puolijohteita tarvitaan entistä enemmän, joten niiden saatavuuden varmistaminen on yksi talouden prioriteeteista. Eurooppalaisen siruteknologian kehittäminen tukee myös vihreää ja digitaalista siirtymää.

Ensimmäisen kerran komissio esitti näkemyksensä puolijohteiden tuotannon sekä saatavuuden turvaamisesta puheenjohtaja Ursula von der Leyenin unionin tila -puheessa syksyllä 2021. Nyt julkaistun mikrosiruja koskevasta säädösehdotuksen avulla komissio pyrkii vastaamaan maailmanlaajuiseen puolijohdesirujen pulaan ja näin vahvistamaan EU:n teknologista johtoasemaa. EU pyrkii kaksinkertaistamaan nykyisen markkinaosuutensa vuoteen 2030 mennessä, jolloin se vastaisi 20 prosentista maailmanlaajuisesta tuotannosta. Pyrkimys on myös osa Euroopan digitaalisen vuosikymmenen tavoitteita, jotka komissio esitteli maaliskuussa2021.

Säädöksen tärkeimpiä ehdotuksia ovat:

  • Siruja Euroopalle -aloite
    Aloitteessa yhdistetään EU:n, jäsenmaiden, kolmansien maiden ja yksityisen sektorin resursseja sirualalla ja suunnataan11 miljardin euron rahoitus mm. tki-toimien vahvistamiseen, uusien prototyyppien kehittämiseen, henkilöstön kouluttamiseen sekä ekosysteemien ja arvoketjujen ymmärryksen parantamiseen. Rahoitusta myönnetään Horisontti Eurooppa -, Digitaalinen Eurooppa - ja InvestEU-ohjelmien kautta.
  • Uusi kehys toimitusvarmuuden varmistamiseksi
    Investointeja ja tuotantokapasiteettia pyritään lisäämään innovoinnin edistämiseksi. Lisäksi perustetaan sirurahasto, josta tuetaan startup-yrityksiä, sekä pk- ja kasvuyritysten markkinoiden laajentumista.
  • Jäsenvaltioiden ja komission välinen koordinaatiomekanismi
    Mekanismin avulla arvioidaan kysyntää, tarjontaa ja puutteita puolijohteiden tuotannossa, sekä laaditaan kriisinarviointi ja hätätilavälineistö. Komissio antoi myös jäsenvaltioille suosituksen, jonka avulla jäsenvaltioiden ja komission välinen koordinaatiomekanismi voinaan käynnistää heti.
     

Seuraavaksi säädösehdotus siirtyy tavallisen lainsäätämisjärjestelyn mukaisesti parlamentin ja jäsenvaltioiden käsiteltäväksi.

Varsinais-Suomesta löytyy osaamista ja potentiaalia siruteknologioiden kehittämiseen. Tulevat mahdollisuudet kannattaa siis hyödyntää! Esimerkiksi turkulainen Comptek Solutions sai juuri Euroopan innovaationeuvostolta erittäin kilpaillun Horisontti EIC Accelerator -rahoituksen innovatiiviseen työhönsä puolijohdeteknologian kehittämiseksi.


 

Asiasanat: