Eurooppa-toimisto järjestää Turun Eurooppa-foorumissa 25.8. tilaisuuden ”Kaupungit hiilineutraalin Euroopan edelläkävijöinä”. Tervetuloa mukaan!

Kaupungit hiilineutraalin Euroopan edelläkävijöinä -paneelikeskustelu

  • Aika: to 25.8.2022 klo 16.00-16.45
  • Paikka: Radisson Blu Marina -hotelli
  • www.europeforum.fi  

 

 

Suomen politiikkasyksyn avaus ja EU-keskustelun vuosittainen päätapahtuma Eurooppa-foorumi järjestetään viidettä kertaa Turussa 24.-26.8.2022. Tämän vuoden teemana on Suomen ja EU:n asema osana muuttuvaa kansainvälistä järjestystä. Eurooppa-foorumi järjestetään tänäkin vuonna hybriditapahtumana eli keskusteluja voi seurata myös livenä verkon kautta.  

Turun ja Varsinais-Suomen Eurooppa-toimisto tuo ohjelmaan kaupunkipoliittisen ulottuvuuden järjestämällä paneelikeskustelun, jossa pohditaan, mikä rooli kaupungeilla on EU:n ilmastotavoitteiden saavuttamisessa, mitä tukea kaupungit kaipaavat EU:lta, miten kaupungit voivat hyötyä edelläkävijän roolista, miten päästöjen vähentämistä saadaan vauhditettua ja miten kaikki asukkaat saadaan mukaan.

Keskustelemassa ovat Turun pormestari Minna Arve, europarlamentaarikko Ville Niinistö ja nuorten ilmastodelegaatti Maija Kuivalainen.

EU:n tavoitteena on vähentää päästöjä 55 % vuoteen 2030 mennessä ja olla hiilineutraali vuoteen 2050 mennessä. Vihreää siirtymää on vauhditettava myös riippuvuuden lopettamiseksi Venäjän fossiilisista polttoaineista ja energiakriisiin vastaamiseksi.

Kaupungit ovat tavoitteiden toimeenpanon eturintamassa. Yli 75 % EU:n kansalaisista asuu kaupungeissa ja maailmanlaajuisesti yli 70 % hiilidioksidipäästöistä tulee kaupungeista ja yli 65 % energiasta kulutetaan kaupungeissa. Toisaalta kaupungit ovat lähimpänä kansalaisia ja pystyvät tuottamaan yhdessä sidosryhmien kanssa vaikuttavia ilmastoratkaisuja, jotka lisäävät myös hyvinvointia esimerkiksi viihtyisämpänä elinympäristönä, turvallisena liikenteenä, parempana ilmanlaatuna, ja uusina liiketoimintamahdollisuuksina.

Keväällä 2022 Euroopan komissio valitsi 100 EU-kaupunkia ”Hiilineutraalit ja älykkäät kaupungit” -missioon, jonka tavoitteena on tukea edelläkävijäkaupunkeja saavuttamaan hiilineutraalisuus vuoteen 2030 mennessä ja viitoittaa näin tietä koko Euroopalle. Suomesta mukaan pääsi jopa kuusi kaupunkia: Turku, Tampere, Lahti, Lappeenranta, Espoo ja Helsinki.

Lisätietoja ja ilmoittautuminen kutsuvieraslistalle: european.office@turku.fi