Euroopan parlamentti

  • Parlamentin viikkokalenteri löytyy täältä.
  • Parlamentin vuoden 2022 kalenteri täältä.

Parlamentissa tällä viikolla:
Parlamentissa on tällä viikolla valiokuntien kokouksia.

  • Green Deal taksonomia
    Mepit äänestävät komission ehdotuksesta, jonka mukaan erityiset kaasu- ja ydinenergiainvestoinnit luokitellaan tietyin edellytyksin ilmastonmuutoksen hillitsemiseen vaikuttaviksi siirtymätoimenpiteiksi. (tiistai)
  • Green Deal ja Fit for 55
    Mepit keskustelevat miten edetä hiilihinnoittelua koskevien lakiesitysten kanssa niiden palauduttua valiokuntien käsittelyyn. (maanantai)
  • Kuluttajien suojelu digitaalisessa siirtymässä
    Sisämarkkina- ja kuluttajansuojavaliokunta äänestää muiden kuin elintarvikkeiden turvallisuutta koskevien EU:n sääntöjen uudistamisesta uuden teknologian ja digitaalisten markkinapaikkojen aiheuttamien haasteiden ratkaisemiseksi. Valiokunta äänestää myös kuluttajia ylivelkaantumiselta suojaavien EU:n sääntöjen, kuten lainojen, päivittämisestä. (torstai)
  • Koronapassi
    Mepit ja neuvoston edustajat keskustelevat koronapassin jatkosta vielä yhdeksi vuodeksi. (maanantai)
  • EU:n laajeneminen
    Ulkoasiainvaliokunnassa EU:n mahdollisesta laajenemisesta koskien Bosnia-Hertsegovinaa, Kosovoa ja Serbiaa. (tiistai)
  • Ukrainan sota ja ruuantuontanto
    Maatalousvaliokunta keskustelee sodan vaikutuksista elintarviketuotantoon ja turvallisuuteen, kun taas liikennekomitea keskustelee komission solidaarisuuskaistoista, joiden on tarkoitus auttaa Ukrainaa maataloustuotteiden viennissä. (tiistai ja keskiviikko)
  • Tšekin puheenjohtajakausi
    Puheenjohtajakokous. Euroopan parlamentin puheenjohtaja ja poliittisten ryhmien johtajat kokoontuvat Prahassa valmistelemaan heinäkuun 1. päivästä alkavaa Tšekin puheenjohtajuutta. (torstai)
     

Valiokuntien kokoukset:

  • Ympäristön, kansanterveyden ja elintarvikkeiden turvallisuuden valiokunta 13.–14.6.
    Asialistalla on mm. keskeiset tavoitteet CITES-sopimuksen CoP19-kokoukseen Panamassa, apinarokko ja keskustelu YK:n ympäristöohjelman (UNEP) pääjohtajan Inger Andersenin ja komission kanssa UNEA-5:n tuloksista ja muovisaasteen torjuntaa koskevan maailmanlaajuisen sopimuksen valmisteluista.
  • Teollisuus-, tutkimus- ja energiavaliokunta 13.-14.6.
    Asialistalla on mm. unionin turvallisten yhteyksien ohjelman perustaminen vuosiksi 2023–2027, tekoälyä koskevat yhdenmukaistetut säännöt (tekoälysäädös) ja tiettyjen unionin säädösten muuttaminen, EU:n ja Färsaarten välisen sopimuksen Färsaarten osallistumisesta unionin ohjelmiin (Horisontti Eurooppa) sekä REPowerEU-suunnitelma.
  • Liikenne- ja matkailuvaliokunta 15.–16.6.
    Asialistalla on mm. päivitetyn Euroopan uuden teollisuusstrategian täytäntöönpano, keskustelu Matkakohteena Eurooppa -brändin edistämisestä, multimodaaliset lippujärjestelmät älykästä matkailua varten sekä toimintasuunnitelma rautateiden pitkän matkan ja rajat ylittävän matkustajaliikenteen edistämiseksi.
  • Aluekehitysvaliokunta 15.6.
    Asialistalla on mm. päivitetyn Euroopan uuden teollisuusstrategian täytäntöönpano, EU:n pitkän aikavälin maaseutuvisio, Uusi eurooppalainen Bauhaus, KOHESIO-tietokanta ja REPowerEU-suunnitelma.
  • Kulttuuri- ja koulutusvaliokunta 13.6. ja 15.–16.6.
    Asialistalla on mm. tekoälysäädös, talousarvioesitys 2023, Iso-Britannia ja Erasmus+ -ohjelma sekä keskustelu komission kanssa lasten seksuaalisen hyväksikäytön torjunnasta.

Euroopan komissio

Komission kokousten esityslistat julkaistaan täällä kokousta edeltävänä päivänä.

Komission seuraava kokous on 15.6.

Asialistalla on:

  • Strateginen ennakointiraportti 2022

Euroopan unionin neuvosto

Neuvostojen kokouskalenteri löytyy kokonaisuudessaan täältä.

Ranskan prioriteetit neuvoston puheenjohtajakaudelle löytyvät täältä.

  • Ulkoasiainneuvosto 12.–15.6.
    Tapaamiset keskittyvät erityisesti maailman kauppajärjestö WTO:n uudistukseen sekä pandemian ja Venäjän Ukrainaa vastaan käymän hyökkäyssodan aiheuttamiin ennennäkemättömiin häiriöihin maailmantaloudessa ja maailmankaupassa.
  • Maatalous- ja kalastusneuvosto 13.6.
    Kokouksessa keskustellaan Ukrainan sodan vaikutuksista alan markkinatilanteeseen sekä maahantuotavien maataloustuotteiden standardien vastavuoroisuudesta.
  • Työllisyys-, sosiaalipolitiikka-, terveys- ja kuluttaja-asioiden neuvosto 14.6. ja 16.6.
    Kokouksissa keskustellaan mm. eurooppalaisesta terveysdata-avaruudesta, EU:n globaalista terveysstrategiasta, eurooppalaisesta ohjausjaksosta sekä oikeudenmukaisesta siirtymästä kohti ilmastoneutraaliutta.
  • Euroryhmä 16.6.
    Kokouksessa keskustellaan mm. euroalueen laajentumisesta, jäsenmaiden valvontaraporteista sekä euroryhmän loppuvuoden työohjelmasta.
  • Talous- ja rahoitusasioiden neuvosto 17.6.
    Kokouksen asialistalla on mm. euroalueen laajentuminen, eurooppalainen ohjausjakso, Euroopan elpymissuunnitelma ja Venäjän pakotteet.
     

Alueiden komitea

AK:n kaikki tulevat kokoukset ja tapahtumat löytyvät täältä ja AK:n kalenterista.

  • Bringing out the youth voice -verkkotilaisuus 14.6.
    Young elected politicians -ohjelman jäsenet kutsutaan verkkokoulutukseen 14. kesäkuuta klo 12.00—14.00 CET keskustelemaan nuorisoasioista ja erityisesti heidän sitoutumisestaan demokratian edistämiseksi.
  • The Rural Pact -konferenssi 15.-16.6.
    Tapahtuma kokoaa yhteen EU:n, kansalliset ja alueelliset poliittiset päättäjät sekä paikallisviranomaiset, sosiaaliset ja taloudelliset sidosryhmät osallistumaan maaseutusopimuksen suunnitteluun ja keräämään sitoumuksia EU:n maaseutualueita koskevan pitkän aikavälin vision toteuttamiseksi.
  • EU:n toiminta ja rahoituksen saatavuus seminaari 15.6.
    Seminaarin tarkoituksena on auttaa EHH:n jäseniä ja yksityisten historiallisten talojen ja puutarhojen omistajia ymmärtämään Euroopan unionin tarjoamia mahdollisuuksia. EU:n toimielinten keskeiset puhujat antavat heille käytännön neuvoja EAKR:n, Luova Eurooppa tai Erasmus + -ohjelman kaltaisista ohjelmista.