Euroopan parlamentti

 • Parlamentin viikkokalenteri löytyy täältä.
 • Parlamentin vuoden 2022 kalenteri täältä.

Parlamentissa tällä viikolla:
Parlamentissa on viikolla 27 täysistuntoviikko.

 • Taksonomia
  Mepit keskustelevat siitä, tulisiko ydinvoima ja kaasuenergia luokitella komission ehdotuksen mukaan siirtymätoimenpiteiksi, jotka edistävät ilmastonmuutoksen hillintää vai ei. (tiistai, keskiviikko)
 • Digitaalisten palvelujen paketti
  Parlamentti järjestää viimeisen äänestyksen uudesta digipalvelulaista (DSA) ja digitaalimarkkinalaista (DMA), jotka velvoittavat verkkoyritykset suojelemaan käyttäjiä laittomalta sisällöltä, lisäämään vastuuvelvollisuutta ja rajoittamaan teknologiajättien markkinavoimaa. (maanantai, tiistai)
 • EU-huippukokous
  Mepit keskustelevat 23.–24. kesäkuuta pidetyn EU-huippukokouksen tuloksista Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Charles Michelin ja komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin kanssa. (keskiviikko)
 • Tšekin EU-neuvoston puheenjohtajakausi
  Mepit keskustelevat Tšekin puheenjohtajakauden ohjelmasta, joka alkoi 1.7. (keskiviikko)
 • Yhdysvaltain aborttioikeudet
  Yhdysvaltain korkeimman oikeuden päätöksen jälkeen parlamentin odotetaan toistavan vaatimuksensa aborttioikeuksien turvaamisesta EU:ssa ja tuomitsevan naisten seksuaali- ja lisääntymisterveyden ja -oikeuksien taantumisen Yhdysvalloissa. (maanantaina, torstai)
 • Fit for 55 / lentoliikenteen vähäpäästöisemmät polttoaineet
  Mepit keskustelevat uusista säännöistä, joilla pyritään lisäämään ilma-alusten käyttäjien ja EU:n lentoasemien kestävien polttoaineiden käyttöä. Säännöillä aiotaan vähentää ilmailun päästöjä ja auttaa Eurooppaa muuttumaan ilmastoneutraaliksi vuoteen 2050 mennessä. (torstai)
 • EU:n aloitteet koskien elinkustannuksia
  Täysistunnossa keskustellaan siitä, mitä EU voi tehdä lieventääkseen kiihtyvän inflaation seurauksia, joita ruokkii elintarvikkeiden ja energian hintojen nousu Venäjän Ukrainaa vastaan käymän sodan seurauksena. (tiistai ja keskiviikko)
 • Turvapaikanhakijoiden epäinhimillinen kohtelu Espanjan ja Marokon rajalla
  Mepit arvioivat Espanjan Melillan erillisalueen viimeaikaisia traagisia tapahtumia sekä EU:n mahdollisia toimia EU:n ulkorajoilla kohdistuvan paineen vähentämiseksi ja etulinjan jäsenvaltioiden tukemiseksi. (maanantai)

Valiokuntien kokoukset:

 • Ympäristön, kansanterveyden ja elintarvikkeiden turvallisuuden valiokunta 4.7.
  Asialistalla on mm. selvitys meneillään olevista toimielinten välisistä neuvotteluista, asetus paristoista ja käytetyistä paristoista sekä Euroopan kemikaaliviraston pääjohtajaehdokkaan kuuleminen.

Euroopan komissio

Komission kokousten esityslistat julkaistaan täällä kokousta edeltävänä päivänä.

Komission seuraava kokous on 5.7.

Asialistalla on:

 • Uusi eurooppalainen innovaatioagenda

Euroopan unionin neuvosto

Neuvostojen kokouskalenteri löytyy kokonaisuudessaan täältä.

Tšekin prioriteetit neuvoston puheenjohtajakaudelle löytyvät täältä.

Neuvosto ei kokousta viikolla 27.

Alueiden komitea

AK:n kaikki tulevat kokoukset ja tapahtumat löytyvät täältä ja AK:n kalenterista.

 • 7. EU:n laajentumispäivä 6.–7.7.
  Laajentumispäivä on AK:n vuosittainen EU:n laajentumispolitiikkaa koskeva lippulaivatapahtuma, joka järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2015. Tapahtumia on kahden päivän aikana yhteensä kuusi: 6.7. järjestetään viisi neuvoa-antavien sekakomiteoiden ja työryhmien kokousta, joissa käsitellään AK:n suhteita yksittäisiin maihin. Niitä seuraa 7. heinäkuuta korkean tason täysistunto.