Euroopan parlamentti
Parlamentissa tällä viikolla:
Parlamentissa on tällä viikolla täysistunto. Täysistunnon koko esityslista löytyy täältä.
- Fit for 55 -ilmastopaketti: parlamentti äänestää autojen uusista päästörajoista - Tiistai
Fit for 55 -ilmastopakettiin kuuluva uusi laki vaatisi uusilta henkilö- ja pakettiautoilta päästöttömyyttä vuodesta 2035 alkaen, mikä lisäisi liikenteen päästövähennyksiä EU:n siirtyessä kohti ilmastoneutraaliutta. - RepowerEU-energiatukitoimet: lopullinen äänestys - Maanantai
Mepit keskustelevat maanantaina ja äänestävät tiistaina neuvoston kanssa joulukuussa 2022 saavutetusta trilogisovusta. Sen mukaan jäsenvaltioiden, jotka hakevat lisävaroja uudistetuilla elvytyssuunnitelmilla, on lisättävä suunnitelmiinsa toimenpiteitä energian säästämiseksi, puhtaan energian tuottamiseksi ja energiantoimitusten monipuolistamiseksi EU:n RepowerEU-ohjelman mukaisesti. - Keskustelu Venäjän hyökkäyssodasta Ukrainassa - Keskiviikko
Keskiviikkoaamuna mepit käyvät läpi Venäjän Ukrainaa vastaan aloittaman sodan ensimmäistä vuotta ja pohtivat EU:n tulevia toimia Ukrainan tukemiseksi. Euroopan komission ja neuvoston puheenjohtajamaa Ruotsin edustajien kanssa käytävää täysistuntokeskustelua seuraa päätöslauselma, josta äänestetään torstaina. - EU:n teollisuus- ja raaka-ainestrategia - Keskiviikko
Euroopan komissio julkaisi 1. helmikuuta ehdotuksen vihreän kehityksen ohjelmaan liittyvästä teollisuussuunnitelmasta. Sen tarkoitus on parantaa Euroopan hiilineutraalin teollisuuden kilpailukykyä ja tuettaisiin siirtymää kohti ilmastoneutraaliutta. Samalla se tähtää myös EU:n strategisen itsenäisyyden lisäämiseen ja riippuvuuksien vähentämiseen kolmansista maista. Mepit keskustelevat uudesta suunnitelmasta keskiviikkona komission puheenjohtaja Ursula von der Leyenin kanssa ja äänestävät torstaina asiaa koskevasta päätöslauselmasta. - Mepit toivovat uutta, riippumatonta tahoa valvomaan EU-toimielinten eettisyyttä - Tiistai
Keskustelussa neuvoston ja komission kanssa meppien odotetaan jälleen pyytävän, että EU-toimielimille perustetaan itsenäinen eettinen valvontaelin. Eettinen elin perustettaisiin parlamentin ja komission välisellä sopimuksella. Sen jäseniksi voisivat liittyä kaikki EU:n toimielimet ja virastot, ja se voisi tehdä tutkimuksia tai antaa neuvoja aina tilanteesta riippuen. Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen lupasi ennen valintaansa, että tällainen taho perustetaan, ja antoi valmistelun varapuheenjohtaja Věra Jourován vastuulle.
Valiokuntien kokoukset:
Tällä viikolla ei järjestetä valiokuntien kokouksia.
Euroopan komissio
Komission kokousten esityslistat julkaistaan täällä kokousta edeltävänä päivänä.
Komission seuraava kokous on 14.2.
Asialistalla on:
- Raskaiden hyötyajoneuvojen hiilidioksidipäästönormien tarkastelu
Euroopan unionin neuvosto
Neuvostojen kokouskalenteri löytyy kokonaisuudessaan täältä.
Ruotsin prioriteetit neuvoston puheenjohtajakaudelle löytyvät täältä.
Euroryhmä 13.2.
Euroryhmän asialistalla on tällä kertaa energiamarkkinoiden viimeaikainen kehitys ja EU:n energia-alan sääntelyviranomaisten yhteistyöviraston (ACER) johtajan kuuleminen viimeaikaisesta kehityksestä energiamarkkinoilla.Talous- ja rahoitusasioiden neuvosto 14.2.
Talous- ja raha-asioiden neuvoston asialistalla on Venäjän Ukrainaan kohdistaman hyökkäyksen talous- ja rahoitusvaikutukset, talouden ohjausjärjestelmän uudelleentarkastelu, elpymis- ja palautumistukiväline, rahoituspalvelut, G20-kokous ja veroasioissa yhteistyöhaluttomia lainkäyttöalueita koskeva EU:n luettelo.
Alueiden komitea
AK:n kaikki tulevat kokoukset ja tapahtumat löytyvät täältä ja AK:n kalenterista.
- 16. Ympäristö, ilmasto ja energia -valiokunnan (ENVE) kokous 14.2.
Asialistalla on mm. Yhdyskuntajätevesien käsittelystä annettu direktiivi, asbestidirektiivi, Ruotsin puheenjohtajuuskauden prioriteetit. - Sidosryhmien kuuleminen EU:n ilmanlaadun arviointia ja hallintaa koskevasta lainsäädännöstä 15.2.
Kuulemisella valmistellaan komitean lausuntoa kyseiseen lainsäädäntöön. - 16. Talouspolitiikka-valiokunnan (ECON) kokous 15.2.
Esityslistalla mm. EU:n teollisuuspolitiikka ja sen alueelliset vaikutukset, Euroopan osaamisen teemavuosi ja EU:n talouden ohjausjärjestelmä. - 17. Alueellinen yhteenkuuluvuuspolitiikka ja EU:n talousarvio -valiokunnan (COTER) kokous 16.2.
Esityslistalla mm. Valiokunnan työohjelman ja Eurooppalainen alueellisen yhteistyön yhtymän (EGTC) alustatyöohjelman hyväksyminen ja näkemystenvaihdot koheesiopolitiikasta ja monivuotisesta rahoituskehyksestä.